De 23 tips voor het vinden van de beste trouwfotograaf voor jou!

Hoe kies je een trouwfotograaf?

Wil je avontuurlijke trouwfoto’s in de Highlands van Schotland, glamour stijl foto’s waar de wind door je haren blaast of toch liever klassieke en intieme foto’s? Ga je op zoek naar een prachtige fotolocatie in de natuur of blijf je lekker op je gekozen trouwlocatie? Waar je ook voor kiest; het is belangrijk dat jullie je op je gemak voelen en lekker jezelf kunnen zijn. Het is daarom super belangrijk dat je een klik hebt met je trouwfotograaf. Naast je partner is dit waarschijnlijk één van de personen die je het meest zal zien tijdens je trouwdag. Maar hoe kies je nou een trouwfotograaf die bij je past? Geen zorgen, wij helpen je op weg.

WHAT’S YOUR STYLE?!

Om jouw droomtrouwfoto’s te realiseren, is het belangrijk dat je een fotograaf kiest die past bij jullie stijl. Heb je Instagram en Pinterest al afgestruind om te kijken wat je mooi vind? Houd je meer van de vogue editorial style of wil je meer een journalistieke benadering?

Er zijn veel verschillende type fotografen die ieder hun eigen stijl hebben. Zo is onze stijl een mix tussen romantische en artistieke foto’s in een ongedwongen sfeer. Waar wij ons soms bemoeien met de foto’s, zijn er ook fotografen die zich volledig focussen op een journalistieke stijl; deze fotografen blijven meer op de achtergrond en zullen (bijna) nooit je dag onderbreken omdat de foto er niet perfect op stond! En dan heb je als laatste ook nog de editorial fotografen met veel oog voor details zoals de aankleding, de jurk en andere details van jullie dag. Zij maken hun reportage met veel geposeerde en locatiefoto’s.

Match made in heaven?

Je hebt Instagram afgespeurd, Pinterest uitgespeeld en tientallen portfolio’s bekeken. Je hebt eindelijk een fotograaf gevonden die matcht bij jullie wensen en stijl. Zoals we al eerder aanstipten, is de klik met je fotograaf erg belangrijk. Niet alleen voel jij je veel meer op je gemak als er een goede klik is, maar je fotograaf is de hele dag bij je en het is wel zo fijn als dat dan ook nog een beetje gezellig is ;-). Daarom raden wij het aan om eerst een kennismakingsgesprek in te plannen voor het boeken. Zo krijg je een idee of het klikt met de fotograaf en kan hij meer vertellen over de werkwijze.

Past de fotograaf binnen je budget?

Er zijn fotografen te vinden in alle prijsklassen. Maar kies niet meteen de eerste, de beste en goedkoopste trouwfotograaf. Tegenwoordig zijn er veel amateurfotografen die hun diensten aanbieden voor een klein prijsje. Dit is natuurlijk niet zonder risico’s: je kan ten slotte je dag niet zomaar over doen. Als je wel een budget hebt, probeer dan zo slim mogelijk om te gaan met dat budget en overleg bijvoorbeeld met je fotograaf of hij mee wil denken. Gemiddeld gezien rekent een professionele trouwfotograaf ongeveer €175,- per uur. Uiteraard is het geheel afhankelijk wat je allemaal je pakket wilt hebben. Vaak bieden fotografen pakketten aan waar ‘de basis’ in zit: het fotograferen op de trouwdag zelf en een xxx aantal foto’s. Extra’s zijn vaak bij te bestellen: denk aan een luxe album, mini albums voor de familie of een slideshow. Het belangrijkste om te onthouden is toch wel ‘Goedkoop is duurkoop’. We schreven er al over, waarom je niet moet besparen op je trouwfotograaf.

Check de beschikbaarheid

Je hebt natuurlijk niets aan de beste, duurste of goedkoopste fotograaf als diegene al geboekt is op jullie grote dag! Zodra je de locatie hebt geboekt, of als de datum is vastgelegd, kan je beter zo snel mogelijk de fotografen waar je serieus over nadenkt vragen naar hun beschikbaarheid. Niets is zo frustrerend als zoeken naar een goede fotograaf en overal te horen krijgen dat ze vol zitten!

Kennismakingsgesprek ingepland? HELP!

Helemaal leuk, zo’n kennismakingsgesprek… Maar wat bespreek je nu tijdens zo gesprek? Hoe kom je er nu achter of de fotograaf wel bij echt bij jullie past? Waar moet je allemaal op letten ? Voorbereiding is hier key. Bereid de volgende tips en vragen voor zodat jij uit het gesprek haalt wat je nodig hebt!

 • Welke foto’s wil je absoluut hebben??
 • Wat moet er allemaal bij je pakket inbegrepen zitten? Wil je een zorgeloos pakket voor de hele trouwdag inclusief album, of wil je enkel de formele foto’s en enkele foto’s van je ceremonie?
 • Wil je één of twee fotografen? Je fotograaf kan maar op één plek tegelijk zijn en vanuit één hoek de foto’s maken. Door een pakket met twee fotografen te kiezen heb je vaak een completer beeld van je bruiloft en dan kunnen er van twee plekken tegelijk foto’s gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan het aankleden bruid/bruidegom, beide reacties tijdens de first look, enzovoort.
 • Hoe worden je foto’s opgeleverd ? Wil je een album of juist enkel digitaal?
 • Hoe lang moet je op de foto’s wachten?
 • Hoe gaat het met de betaling?

Leer je fotograaf nog beter kennen met een pre-wedding shoot!

In het kennismakingsgesprek heb je vaak al door of er een goede klik is of niet. Ben je er van overtuigd dat je de juiste fotograaf hebt gevonden? Probeer het uit! Vaak is het mogelijk om een loveshoot in te plannen voor de bruiloft. Op deze manier krijg je niet alleen leuke foto’s die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld je uitnodigingen maar je raakt alvast wat gewend aan je fotograaf en zijn werkwijze. Je doet ook alvast wat modelervaring op waardoor je op je trouwdag nog beter op de foto staat!

Een fotograaf op tijd vinden, begint met op tijd zoeken

In Nederland loopt het trouwseizoen tussen mei en oktober. In deze periode zijn de meeste fotografen dan ook volgeboekt. Begin dus op tijd met het zoeken en boeken van jouw favoriete fotograaf. Wij raden aan minimaal zes maanden van tevoren al te starten met deze zoektocht. Hoe eerder, hoe beter. Er is altijd wel een fotograaf te vinden, maar de perfecte fotograaf die bij jou past zijn er niet veel en je wilt niet achter het net vissen!

Maak goede afspraken

Als je de juiste fotograaf hebt gevonden is het belangrijk om goede afspraken te maken met elkaar. Dit om er voor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Maak duidelijke afspraken over de verdere communicatie tussen jullie en je fotograaf

Zorg dat al je afspraken op papier staan. Professionele fotografen werken meestal met een contract waar de meeste afspraken al in staan. Zorg dat je fotograaf in contact is met je ceremoniemeester en dat ze elkaars telefoonnummer hebben zodat ze op de trouwdag zelf goed kunnen communiceren

In de aanloop naar je bruiloft bespreek je het draaiboek nog met eens je fotograaf zodat hij zich optimaal kan voorbereiden voor jullie dag.

Maak een lijst met groepfoto’s met welke combinaties er absoluut bij moeten zitten en zorg dat iemand die alle familieleden kent de fotograaf helpt met alle mensen bij elkaar te zoeken. Kies niet te veel combinaties, want voor je het weet ben je meer dan een uur kwijt aan het maken van de groepsfoto’s! Ongeveer 5 tot maximaal 10 combinaties zijn nog prima te doen.

Als je uiteindelijke DÉ beste fotograaf hebt gevonden die beschikbaar én betaalbaar is, en iemand is die qua karakter, stijl en professionaliteit bij jou past én als je overeenstemming hebt gevonden over wat je krijgt, is het tijd om definitief te boeken. Een boeking maak je meestal definitief door een contract te tekenen en/of door een aanbetaling te betalen. Zorg er voor dat voordat je tekent je geen twijfels meer hebt en dat je het contract goed begrijpt. Stel gerust vragen aan je fotograaf als je iets niet begrijpt, of als je het ergens niet mee eens bent. Soms willen fotografen ietwat met je mee buigen in de afspraken (dan hebben we het over afspraken zoals dat de fotograaf met jou overlegt of hij een foto in zijn portfolio mag opnemen of iets dergelijks. Over bijvoorbeeld aanbetalingen zal er – vanzelfsprekend – weinig buigzaam zijn).

Na de bruiloft

Wellicht gaan jullie na de bruiloft lekker op huwelijksreis! Dan heb je waarschijnlijk al een preview aan foto’s van de fotograaf gehad. Die heb je al kunnen delen met familie en vrienden. De bruidsfotograaf gaat nu hard aan de slag met de nabewerking van de trouwfoto’s. Als je de volledige galerij hebt gekregen, staat het je nu vrij om feedback te geven op de nabewerking van de trouwfotografie, de selectie daarvan en eventueel de layout van het fotoalbum.

Hopelijk ben je tevreden, maar mocht dit niet het geval zijn, ga dan op een rustige manier in gesprek met je fotograaf. Wat kun je doen voor de bruidsfotograaf als je wel helemaal tevreden bent? Raad hem aan bij verloofde stellen, schrijf een review op Google, Facebook en/of The Perfect Wedding en wat ook een heel fijne manier van bedanken en stille reclame is: tag de trouwfotograaf in de foto’s die je plaatst op Instagram en/of Facebook! Daar zijn ze hartstikke blij mee en dat is ook nog eens hartstikke simpel voor jou om te doen!

Wanneer kan ik het beste de loveshoot tijdens de bruiloft zelf inplannen?

Wanneer is het beste moment om foto’s te maken tijdens jullie bruiloft? De meeste mensen kiezen er voor om dit voor de ceremonie te doen, maar is dit wel de beste tijd? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Welke tips heb je voor ons? Dit zijn de vragen die wij vaak krijgen. Voor ik deze ga beantwoorden, zal ik mij zelf even voorstellen. Mijn naam is Tim Wouters van Tim Wouters Photography. Mijn vriendin en ik zijn samen trouwfotograaf en hebben dagelijks met deze vragen te maken. We helpen onze bruidsparen dan ook om hier de keuze te maken die het beste bij ze past.

Trouwfoto’s maken, wanneer doe je dat?

Als trouwfotograaf kunnen wij maar één antwoord geven; wanneer niet!? 😉 Jullie trouwdag is natuurlijk een prachtige dag, dus wij kunnen heel de dag mooie foto’s maken. Maar het kan geen kwaad om toch het één en ander in te plannen zodat echt even aandacht is puur voor jullie & jullie fotoshoot. Met de juiste trouwfotograaf worden er natuurlijk de rest van de dag ook mooie foto’s gemaakt.

Vaak zijn de momentjes tussendoor die de beste herinneringen opleveren. Zoals de first look, of tijdens de ceremonie als je vader een traantje weg pinkt. Bij Tim Wouters Photography zoeken we altijd naar een mix van spontane, emotionele foto’s en tijdens de trouwreportage nemen we natuurlijk ook de klassieke en romantische foto’s.

Tijdstip!

Niet geheel onbelangrijk; de keuze wanneer en hoe laat alles plaatsvindt. Ga je buiten trouwen? Hou dan rekening met de stand van de zon. Je wil niet de hele tijd moeten knijpen met je ogen, want dit zie je weer terug op de foto’s. Je wil ook niet dat de zon vol op je gasten gericht staat, want dat is zeker in de zomer erg warm en dan kunnen zij ook niet genieten van jullie moment! Buiten trouwen heeft natuurlijk als groot voordeel dat je met natuurlijk licht kan werken, in plaats van met een flitser. Het mooiste tijdstip voor je trouwreportage of de ceremonie is tijdens het golden hour, aan het einde van de dag. Dan staat de zon laag en krijgt deze een mooie warme gloed. De lucht kleurt vaak ook mooi mee!

De trouwreportage na jullie bruiloft!?

Wil je volop genieten van je bruiloft, veel tijd met je familie en vrienden doorbrengen? Heb jij geen zin om tijdens het borrelen weg te gaan van de gezelligheid voor een loveshoot? Is het weer niet optimaal, of kun je niet weg tijdens het golden hour? Heb je er dan wel eens aan gedacht om je loveshoot te verplaatsten naar een andere dag? Niet alleen heb je dan nog een goed excuus om je mooie trouwjurk nog eens aan te trekken, je kan ook bijvoorbeeld tijdens zonsondergang foto’s laten maken. Je kan dan ook een bijzondere locatie kiezen die echt bij je past. Of wellicht laat je de fotograaf tijdens je huwelijksreis aansluiten om daar een prachtige reportage van jullie te laten maken! In Nederland is dit (nog) niet heel normaal, maar waarom moet alles op de traditionele manier? Het is jullie trouwdag, doe wat jullie fijn vinden!

Do’s & Don’ts

DO’S

 • Kies een fotograaf die bij je past.
 • Vraag naar volledige galerijen die de fotograaf al heeft afgeleverd aan klanten en bekijk zijn portfolio goed. Zo weet je zeker dat de fotograaf foto’s maakt die aansluiten bij je smaak en wensen.
 • Investeer in je fotograaf. We know; je trouwdag is al duur genoeg, maar een goede en professionele trouwfotograaf zorgt voor een tijdloze en onbetaalbare herinnering van je mooie dag waar je over 20 jaar nog met plezier naar terug kijkt. Juist omdat het al zo veel geld kost zou het toch eeuwig zonde zijn om het dan niet goed vast te laten leggen.
 • Zorg dat je ruim de tijd neemt voor je fotoshoot en plan deze dan het liefst aan het einde van de dag óf splits hem op, zodat je overdag én aan het einde van de dag een momentje de tijd neemt. Ook nice: zo heb je tussendoor ook even de tijd om samen te genieten van al het moois dat jullie overkomt.

Houd er vast rekening mee dat je jurk of pak vies kan worden tijdens de fotoshoot. Dit is niet erg: tijdens de receptie en het feest wordt deze sowieso vies. Vertrouw op je fotograaf, die weet wat hij doet en zorgt er voor dat de foto’s dan ook de moeite waard zijn! Dit is meteen ook nog een goede reden om na je ceremonie het fotomoment in te plannen. Na je trouwdag kun je altijd je jurk professioneel laten reinigen en ziet deze er weer prachtig uit.

Laat je fotograaf ook zeker tijdens je feest foto’s maken. Dit is natuurlijk de cherry on top van je geweldige dag en hier worden vaak nog veel plezier en herinneringen gemaakt die fantastische plaatjes kunnen opleveren!

DON’TS

 • Met volledige Pinterest moodboards aankomen bij je trouwfotograaf. Als het goed is kies je de fotograaf op basis van zijn portfolio en heb je vertrouwen in de skills en kennis van je fotograaf dat hij alle mooie momenten van je dag vast zal leggen voor een complete reportage die aan zal sluiten bij jullie wensen en stijl.
 • Verwachten dat álles wordt vast gelegd. Een tweede fotograaf zorgt al voor een completere reportage, maar er gebeurt zoveel moois op zo’n dag dat wellicht niet alles vastgelegd wordt. Je fotograaf kan tenslotte maar op één plek tegelijk zijn. Je mag er vanuit gaan dat de fotograaf de belangrijkste momenten vastlegt en weet waar hij moet zijn op elk deel van de dag. Wij werken zelf altijd met twee fotografen zodat we jullie dag zo compleet mogelijk vast kunnen leggen!
 • Onnodig vaak verplaatsen voor je fotoshoot. Je dag is al druk genoeg en waarschijnlijk is er al niet veel tijd voor je fotoshoot, want je wilt natuurlijk bij je familie en vrienden zijn. Het wisselen van locatie kost vaak erg veel tijd en haalt je vaak ook uit de flow van je shoot. Overleg daarom van tevoren goed met je fotograaf wat je wensen zijn en vraag of je fotograaf mee wil denken over de locatie en mogelijkheden. Kies één veelzijdige locatie met verschillende mogelijkheden. Door het kiezen van een goede locatiekeuze heb je veel meer rust tijdens je loveshoot!
 • Groepsfoto’s. Natuurlijk wil je met je bridal party op de foto en alle groomsmen moeten ook op de gevoelige plaat gezet worden. Maar probeer je groepsfoto’s tot echt de hoognodige foto’s te beperken; dit kost altijd veel tijd die je ook met je gasten kan spenderen en het zijn vaak ook niet de meest spannende foto’s.

Last but not least!

Ontspan en geniet! Je hele dag zit vol met prachtige en emotionele momenten en het is belangrijk om deze mooie momenten goed vast te leggen. Daarnaast wil je een aantal knallers van foto’s die je aan de muur kunt hangen. Wanneer je een goede en professionele trouwfotograaf hebt uitgekozen zal deze zorgen voor beide en kunnen jullie zorgeloos van je dag genieten.

Nog wat laatste tips zodat jullie de mooiste trouwfoto’s krijgen

Negeer de trouwfotograaf

Gedurende dag zal je fotograaf overal bij aanwezig zijn. De mooiste en meest pure foto’s krijg je wanneer je de fotograaf kan negeren. Gewoon doen als of hij er niet is. Op deze manier kan de fotograaf echte en pure emoties vast leggen, in plaats van fake smiles. Wanneer de fotograaf wél wil dat er iets gebeurt, of dat je iets voor hem doet, laat deze dat vast weten! Vertrouw op je fotograaf!

Golden hour!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar zorg dat je er altijd even tussenuit knijpt met je fotograaf tijdens het gouden uurtje. Al is het maar 10 tot 15 minuten, het mooiste licht, de mooiste kleuren en vaak de mooiste foto’s worden gemaakt in dit uurtje. De spanning is er ook vanaf rond dit tijdstip en hierdoor ben je veel meer ontspannen en dit zie je terug op de foto.

Foto’s behind the scenes

Het is leuk als je foto’s hebt van de voorbereidingen. Denk aan de bruid die zich aan het aankleden en opmaken is, terwijl de familie beneden wacht. Je aanstaande maakt dit stukje niet mee en het is leuk om achteraf te kunnen kijken hoe deze momenten waren.

Een spannende verrassing voor je partner in de vorm van een boudoirshoot?

Hoe leuk zou het zijn als je ‘s avonds samen met je partner naar je bruidssuite gaat en je dan nog een mooie en spannende verrassing voor hem hebt? Een bridal boudoir shoot is een shoot waar bij je mooi en sexy op de foto wordt gezet. Het is een hele beleving en ook goed voor je zelfvertrouwen! Er is niks leuker dan wanneer je partner deze foto’s ziet en hij met trots naar zijn kersverse vrouw kijkt. Maar niet alleen voor hem is het leuk! Ook voor jou als bruid is het leuk om zulke prachtige foto’s van jezelf te hebben om later nog eens terug te bladeren hoe mooi je wel niet bent!

Een luxe fine-art album

Tegenwoordig is alles digitaal en vergeet men hoe heerlijk een kwalitatief goed fotoalbum is om doorheen te bladeren. Een album pak je er ook lekker bij de op bank. Het neemt je vaak ook weer helemaal terug naar die speciale dag. Het vertelt jullie verhaal keer op keer weer opnieuw. Vaak biedt een trouwfotograaf aan om deze voor je te maken, en we raden dit ook zeker aan. Het scheelt je niet alleen veel uitzoeken en tijd, maar ook zijn de albums vaak van veel hogere kwaliteit omdat de fotograaf met een echt fotolab werkt. Zo werken wij met een Nederlands fotolab waar alle albums nog met de hand worden gemaakt. Ook wijken de kleuren niet af van hoe de fotograaf het bedoeld heeft, want de fotograaf en het fotolab gebruiken dezelfde kleursettings.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram